Om productdata tijdens alle stappen van het bedrijfsproces in te kunnen zetten, is classificatie van de technische productspecificaties noodzakelijk. Stap vier is de eerste stap van de ETIM Classificatie. Tijdens deze stap wordt het product ingedeeld in de productklasse (middels EC-code) waartoe het behoort. Producten die van een productklasse zijn voorzien kunnen op hoofdlijn worden verbonden met installatiedelen en calculatie tijdnormen. Tevens vormt de productklasse een toegang voor zoekstructuren in (elektronische) catalogi.
Een productklasse is de standaard beschrijving van een groep producten die fysiek en/of functioneel overeenkomen en derhalve met een zelfde verzameling aan kenmerken en grenswaarden kunnen worden beschreven. ETIM is fabrikantneutraal, dat wil zeggen dat in de classificatie geen merk specifieke termen en/of omschrijvingen zijn opgenomen en toegestaan.
De productklasse geeft men aan door middel van de internationale EC-code (voorheen UBIM code). Er zijn verschillende methoden om de juiste productklasse te achterhalen waaronder:
ETIM Classification Management Tool (Internationaal) | |
PIM Software |
Voor diverse onderdelen en toebehoren zijn er binnen de ETIM classificatie productklassen als ‘Toebehoren/onderdelen voor …’ beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat er (nog) geen specifieke klasse beschikbaar is of een bestaande productklasse niet passend genoeg is voor uw onderdelen/toebehoren. In die situatie is het niet de bedoeling dat het onderdeel in een enigszins toereikende productklasse ingedeeld wordt. De kans is groot dat niet alle (noodzakelijke) technische kenmerken gevuld kunnen worden en daarmee uw onderdelen slecht of niet vindbaar zijn en wat nadelig is voor uw score op het Data Label.
U kunt onderdelen eenvoudig specificeren/vindbaar maken via de productreferentie ‘Onderdeel van …’. Wanneer uw PIM software deze mogelijkheid ondersteunt dan zal de data geëxporteerd worden en binnen de datapool en zoekmachine Unifeed beschikbaar zijn. Ook zal het onderdeel bij een correct gemaakte productreferentie als onderdeel herkend worden en gelden voor de score van uw Data Label.
Per uitwisselformaat gelden er afwijkende specificaties:
Het advies is om ook contact op te nemen met uw lokale ETIM kantoor en in gesprek te gaan om de ETIM classificatie op het gebied van onderdelen en toebehoren verder te verbeteren/uit te breiden.
Het ETIM model is continu aan ontwikkeling onderhevig. Updates vanuit ETIM International worden dan ook in de vorm van officiële (tweejaarlijkse) releases beschikbaar gesteld. Maar gezien bepaalde marktpartijen vaak snel aan de slag moeten met nieuw geannonceerde ETIM klassen en/of kenmerken stelt ETIM haar nieuwe versies dagelijks beschikbaar. Dus vooruitlopend op de eerstvolgende nieuwe officiële versie, dit noemen we ETIM Dynamisch.
Een dynamische of tussenliggende ETIM-release bevat alle klassen die al zijn gepubliceerd of de status ‘klaar voor publicatie’. Om de verschillen met de huidige officiële ETIM-release aan te geven, worden nieuw of gewijzigde productklassen en/of kenmerken gekenmerkt met een wijzigingscodes. Houd er rekening mee dat een dynamische release nog steeds de volledige officiële release bevat, inclusief de klassen, functies en waarden die ‘getagd’ zijn om te worden verwijderd in de volgende officiële release.
Speciaal voor fabrikanten heeft Ketenstandaard Bouw en Techniek een tool ontwikkeld waarmee gegevens eenvoudig naar een nieuwere versie van ETIM kunnen worden omgezet. De tool neemt veel (onnodig) werk uit handen en zorgt gezien classificatie voor hogere datakwaliteit.
Dankzij ETIM UP hoeven migraties niet meer handmatig doorgevoerd te worden wanneer de ETIM klasse wijzigt. U uploadt uw oude data naar ETIM UP en u krijgt de data terug in de nieuwe versie. Het updaten in ETIM UP vindt plaats op basis van door ETIM vastgelegde mappingregels.